In de laatste twintig jaar is het aantal ZZP-ers gegroeid van 600.000 naar 1.400.000 in 2016. De keerzijde is dat slechts 52% de 5 jaar haalt.

ZZP-er worden is één, ondernemer zijn is iets compleet anders. De transformatie van ZZP-er naar ondernemer is als het overbruggen van een diepe kloof, op een dun koord, zonder vangnet maar met een blind vertrouwen. Dit vertrouwen is essentieel: weet wat je doet!

AAN je bedrijf werken

De meeste ZZP-ers storten zich in hun vak, hun product of dienst, verliezen zich hierin en werken zich een slag in de rondte. De vrijheid, de droom is verdwenen. Het is daarom zaaks om je snel je te bekwamen als ondernemer. De overlevingskans is vele malen groter en een belangrijke bijvangst is, het zorgt voor meer banen!

Een startende ZZP-er werkt in het algemeen IN zijn bedrijf. Zijn dienst of product is zijn reden van bestaan en hij besteed 80 uur per week om te kunnen overleven. Een ondernemer daarentegen werkt aan zijn bedrijf door afstand te houden en aan de knoppen te draaien die zijn bedrijf beter laten werken, VOOR HEM!

Aan de slag als ondernemer

Iedereen kan ondernemer worden, zonder uitzondering, en vol zelfvertrouwen kan je de kloof overbruggen maar zoals bij elke topsporter, om het beste uit je zelf te halen heb je begeleiding nodig.

Regel 1 voor de beginnende ondernemer (en koordanser) is wees in balans. Dit betekent dat je van alles een beetje weet. Je bent een generalist en geen specialist. Hierdoor kan je het overzicht houden en bijsturen.

Dit zijn de punten die jij als ondernemer moet gebruiken om AAN je bedrijf te werken en van jouw onderneming een fantastisch bedrijf te maken:

  1.  Neem controle: begin bij het fundament van je bedrijf. Meet, focus en fix.
  2.  Marketing en verkoop: wie heeft jou nodig en zoekt specifiek jouw product en diensten?
  3.  Discipline en details: het verder uitbouwen van de meetresultaten.
  4.  Meer waarde en tijd creëren door systemen. Scheiding maken tussen routinewerk en creatie. Routine kan je systematiseren waardoor het bedrijf efficiënter gaat werken
  5.  Werving en selectie: wie past er in jouw bedrijf, wie zijn de mensen die jouw passie delen?
  6.  Opschalen en momentum creëren.
  7.  Het nieuwe bedrijf: de eigenaar, de manager, het team en Kaizen (continue verbetering).
  8.  Onafhankelijkheid en vrijheid. Het bedrijf heeft grote waarde.

Je kunt niet meteen op alle wapens meester zijn en daar kan ik je bij helpen als coach, mentor en sparringpartner. Ik garandeer je dat het goedkomt en dat je zelfverzekerd het slappe koord opstapt en de kloof overbrugt naar het succes, naar jouw doel die jij wilt bereiken.

Zullen we de uitdaging aangaan?

Bel me of klik op deze link voor een gratis anderhalf durende coachingsessie om elkaar beter te leren kennen en een denkbeeldige foto te maken van jouw onderneming. Dan kunnen we het vergelijken als we 6 maanden verder zijn. Nu ben jij aan de beurt!

Gerard Keg

Scroll to Top