Organisatieverandering en leiderschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Goed leiderschap is een voorwaarde om veranderingen in bedrijven en organisaties in goede banen te leiden. Het is onmogelijk om resultaat te boeken als de leiderschapsstijl opportunistisch is. Organisatieverandering is een proces van de lange termijn.

Kenmerken van succesvol leiderschap
Een succesvolle stijl van leidinggeven onderscheidt zich door een aantal aspecten:

  • Authenticiteit: neem beslissingen op basis van waarden. Dit geeft houvast aan de medewerkers en ook klanten weten waar ze aan toe waren.
  • Vertrouwen: maak de medewerkers bewust van hun kwaliteiten en verantwoordelijkheid: “Jij bent de expert”.
  • Coachen: een leider coacht medewerkers naar zelfstandig denken en laat fouten maken toe.
  • Moed om los te laten en te delegeren.
  • Dienend leiderschap: het algemeen belang gaat voor het eigen belang.

Bij een organisatie die in een goede flow zit, is de rol van de leider niet zichtbaar. Echter, goed leiderschap is een voorwaarde om in deze flow te komen. Een goede leider heeft de durf om los te laten en beslissingen over te laten aan mensen die daartoe uitgerust zijn. Hierdoor worden medewerkers zelfverzekerder; ze nemen goed doordachte beslissingen waar ze zelf achter staan. De leider coacht de medewerkers tot verantwoordelijkheid en gepassioneerd werken.

Mijn volgende blog gaat over dienend leiderschap waarbij algemeen belang boven eigen belang staat en de invloed die dit heeft op het bedrijf.

Scroll to Top