Hoe pak je coronastress aan? Door goed jezelf te leren kennen!Verander wat je kunt… en accepteer wat je niet kunt veranderen 

We hebben nu veel tijd. Hoe kan je je tijd goed besteden?

In het FD van 8 april staat onder de kop ‘Werkende jongeren lijden het meest onder coronastress’ een uitspraak van Carien Karsten – burn-out deskundige – over millennials die het nu moeilijk hebben. Hun eigenwaarde hangt af van hun prestaties. De gedwongen quarantaine kan leiden tot gevoelens van futloosheid, lethargie en eigenwaarde verlies.  Hoe pak je coronastress aan?

Ik ben geen millennial maar ik voel met jullie mee. Ik heb jarenlang gewerkt om prestaties te leveren, vooral omdat het mij zingeving gaf, het was de reden van mijn bestaan en gaf me eigenwaarde. Ik geloofde in wat ik deed en ik deed het met passie. Hoe kan je daarmee omgaan nu de wereld is stil gevallen? Ik denk overigens niet dat millennials en ik de enigen zijn die lijden bij gebrek aan presteren.  

Hoe ga je om met Coronastress?

Wat gebeurt er met jou? Ben je bang? Bang dat je je baan straks kwijt bent? Bang voor een wereldwijde recessie met enorme teruggang in welzijn en welvaart? Ben je boos dat je je werk niet meer kunt doen zoals je gewend bent? Mis je je collega’s en vrienden?

Wat er nu gebeurt is dat je probeert iets onder controle te krijgen waar je geen invloed op hebt. Het is het gevecht van Pyrrhus die verdoemd is om een steen naar boven te verplaatsen maar die elke keer weer naar beneden rolt. Je boos maken, irritatie,  angst of ander lijden zijn dan allemaal energie slurpende emoties. Dit is stressen. Wat nu? Het antwoord is:
het heeft alles te maken met hoe jij de situatie opvat. En daar kan je WEL wat aan doen.

Mensen lijden niet door dingen die hun overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten die negatieve emoties veroorzaken. Deze emoties hebben geen enkele positieve functie.

Neem nu de tijd om iets te lezen over de stoïcijnen. Dit waren geen apathische, onverschillige laisser faire figuren maar wijze mensen die zich richten op ‘eph’hemin: hetgeen aan ons ligt’.  De stoïcijnen maken een onderscheid tussen wat binnen je macht ligt en wat niet. Het resultaat is het maken van keuzes zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf. (bron NRC, zaterdag 4 april – ‘Klassieke filosofie tegen coronastress’).

Het kompas: hoe verander je van lijder naar leider?

Een leider ben je als je keuzes kunt (durft) maken en het zal je enorm helpen als je weet waar je jouw keuzes op baseert. Met andere woorden, vind je innerlijk kompas. Als je dit gevonden hebt dan kan je aan alles zingeving geven; ook deze situatie van gedwongen quarantaine. De sleutel ligt in jezelf verborgen, diep in je onbewuste. Socrates wist dit en door zijn socratische vraagstelling haalt hij bij zijn publiek laag voor laag alle belemmeringen en weerstand weg waardoor ze bij de bron komen: je ware IK. Daar ligt jouw wezen verborgen die jouw intrinsieke waarden in zich herbergt. Deze waarden zijn jouw uitgangspunt tot jouw keuzes: je eigenwaarden.

Hoe kom je daar? Bij je onbewuste zelf?

Je kunt er veel over  lezen maar belangrijk is ook dat je jezelf confronteert door met iemand te praten. Iemand moet jou leiden naar je onbewuste drijfveren en onbewuste krachten. Deze zijn allemaal verbonden met jouw waarden. Met een tool, de zogenaamde ACT® meting kan ik jouw drijfveren, waarden en natuurlijke krachten zichtbaar maken en verduidelijken. Dat gaat gepaard met een online meting van 15 minuten en vragen die steeds dieper gaan waardoor we kennis maken met jouw diepste behoeftes, jouw talenten en aspecten die jouw gelukkig maken.
Op een zeker moment weet je wat je weg is, wat het leven voor jou zin geeft.

De lessen van Auschwitz

Het is een nogal abrupte en brute overgang om over Auschwitz te schrijven maar je leert heel veel van mensen die uit die situatie zijn gekomen.
Iemand als Victor Frankl heeft vier concentratiekampen overleefd en heeft door zijn ervaringen en het waarnemen van andere slachtoffers zijn visie van zingeving vastgelegd. Door zingeving te geven aan alles, vooral offers en pijn, wordt het draaglijk: “hij die een reden tot leven heeft, kan vrijwel alle  levensomstandigheden verduren”. Viktor Frankl is de grondlegger van de Logotherapie (het Griekse logos in de zin van ‘Betekenis’).

Een andere overlevende, Edith Eva Eger heeft zich vooral in haar therapieën toegelegd op het maken van keuzes omdat in haar visie vrijheid om keuzes draait. Daar hoort als eerste zelfacceptatie bij, met al je krachten en valkuien die je in je hebt: Ken Uzelve.

Grip krijgen op de situatie

Epictetus leert je dat je als je geen invloed hebt op de situatie je je daar ook niet mee bezig moet houden.Door hun instelling die verwant is aan de stoïcijnen kregen ze grip op de situatie en wisten ze er zingeving aan te geven. De lessen die we leren van Frankl en Eger is dat we niet moeten vechten tegen het onvermijdelijke maar zoeken naar mogelijkheden die zinvol zijn voor ons. Daar hebben we heel veel aan nu we op ons zelf zijn aangewezen. Corona is geen ramp als jij dat er niet van maakt. Een bekende stoïcijn, Epictetus schrijft daarover; “wat mensen dwars zit, zijn niet de dingen zelf, maar hun oordeel over de dingen. De dood is bijvoorbeeld niets engs. Het oordeel dat de dood eng is – dát is iets om bang voor te zijn”

Om grip te krijgen zal je de weg naar binnen moeten vinden, je waarden vinden, keuzes gaan maken  en daarna in actie komen. Om Edith Eva Eger te citeren:

  • Wat wil je? Luister naar jezelf en kom met een lijst van verlangens
  • Wie wil het? Dit is onze echte taak en echte strijd: onze eigen verwachtingen van onszelf te begrijpen in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen
  • Wat ga je er aan doen? Geloof in positief denken is belangrijk maar verandering vraagt ook positieve actie. (Positieve) dingen die we vaker doen, daar worden we beter in.
  • Wanneer? Als we ons willen ontwikkelen in plaats van in een kringetje te blijven draaien, dan is het tijd om in actie te komen en wel NU! En je ontwikkelt jezelf tijdens je hele leven.

 Zo voorkom je corona stress, door bij jezelf te rade te gaan wat je echt wilt. Wat ik er aan toevoeg is,  “ken je verlangens en wordt wie je van nature echt bent. Dat ontdekken, is jouw opdracht in dit leven!”

Kom langs voor een eerste gesprek. Deze is gratis en gaan we over jou praten. Maar ik vertel je ook meer over de stoïcijnen, Viktor Frankl, Edith Eva Eger en nog veel meer helden uit de geschiedenis.

Klik op de knop hieronder en plan een afspraak met mij. Je hebt niets te verliezen en alles te winnen!

Bronnen:
De zin van het bestaan, de inleiding tot de logotherapie – Viktor Frankl
De Keuze, leven in vrijheid – Edith Eva Eger
NRC dagblad, zaterdag 4 april 2020– Klassieke filosofie tegen coronastress. pag. Leven L9
Financieel dagblad, 8 april 2020 – Werkende jongeren lijden het meest onder coronastress. Pag. 23
Blog www.Kegcoach.nl  Leiderschap is kunnen kiezen!

Scroll to Top