Eenzaamheid hoort er bij 

Het is een voorzichtige waarschuwing voor De eenzame ondernemerstarters en herkenning voor diegenen die onderweg zijn. Ondernemen is een eenzame reis. Zeker in het begin is het goed om vertrouwd te raken met eenzaamheid want de druk is hoog en je hebt weinig steun, anders dan de adviezen van vrienden en andere ondernemers.  De eenzame ondernemer moet het uiteindelijk toch alleen doen en daar komen jouw persoonlijke krachten om de hoek kijken. Waar haal je energie vandaan en waar loop je op leeg? Welke krachten helpen jou als je moet beslissen welke weg je neemt naar de top (waar je een fantastisch uitzicht hebt)?

Ken je krachten en gebruik ze bewust. Ze geven je energie. Ken je valkuilen en wees bewust dat deze altijd meespelen en sterker zijn dan je wil. Daarna ga je natuurlijk eenzaam, maar zelfbewust op pad. Om dan de eenzame ondernemer te zijn voelt lekker!

Op kracht naar de top

Ik zie bij mijn cliënten de krachten en valkuilen die ze zelf nog niet zien. Ze zijn het niet bewust en het is mijn taak om dit zichtbaar te maken, om je te behoeden voor beslissingen die niet bij jou en je bedrijf passen. Ik wil dat je beslist welk pad je neemt op grond van je krachten. Het zijn die krachten die jou vleugels geven waardoor je energiek aan je bedrijf gaat bouwen.
Iedereen is verschillend maar je kunt grofweg een indeling maken in acht verschillende aspecten die iemand heeft en die een uitwerking hebben op je gedrag en op je drijfveren. Omdat je meerdere aspecten in je hebt die meespelen krijg je aspecten die elkaar beïnvloeden met weer een nieuwe mix aan gedragingen.

De krachten die in jou zitten

Carl Jung Het onbewuste is door Freud en met name Carl Jung (1875-1961) uitvoerig bestudeerd. Opmerkelijk is dat het onbewuste een groot potentieel in  zich heeft. Het is als een enorme diepe oceaan waar we maar heel weinig van weten.  Het is diep en vaak ook eng. In de diepte liggen schaduwen waar we liever niet komen. Maar ook liggen daar jouw persoonlijke en natuurlijke krachten die jij (nog) niet ziet. Ze liggen te wachten totdat je ze wakker maakt. Het bewust worden van deze krachten gaat jouw helpen om de eenzaamheid te omarmen (je kan het alleen!) en zelfbewust op weg te gaan naar een winstgevend bedrijf waar jij met plezier aan werkt.
Carl Jung
Laten we eens kijken wat er kan gebeuren als we een duik nemen in jouw onbewuste en ik hoor graag als je jezelf daarin herkent.

Krachten verdeelt in archetypen

Archetypen zijn beelden of symbolen die we kennen en waar het onbewuste op reageert in positieve of negatieve zin. Denk aan archetypen zoals de heks, de koning, de hofnar, de held, etc. Het zijn beelden die het onbewuste herkent. Het reageert daarop afwijzend of voelt zich er door aangetrokken. Het onbewuste kan namelijk niet lezen, praten of schrijven, maar reageert wel op deze beelden. Door jou de beelden te laten zien bepalen we wat je voor- en afkeur is. We verdelen de reactie van je onbewuste in Natuurlijke Krachten en Aangeleerde Krachten of Schaduw Krachten. 
Ik noem er een paar en vertel iets over de mogelijke uitwerking in gedrag. Ik heb een keuze gemaakt die veel voorkomt bij ondernemers uit mijn praktijk.

De VisionairSteve Jobs

Mensen met deze kracht kunnen een helder toekomstbeeld hebben, een visie. Het is zo inspirerend dat  ze anderen daarin meekrijgen. Voor een ondernemer is dit een belangrijke intuïtieve kracht. Maar als het een aangeleerde dus schaduw vaardigheid is (het ontwikkelen van een visie) dan kan dit onder druk vervormen omdat het niet wezenlijk bij jou hoort. Dan kan de visie een onhaalbaar doel worden, een vlucht in een droom of een ideaal die niet realistisch en uitvoerbaar is.

Steve Jobs – met zijn visie redde hij Apple en werd Apple het innovatieve bedrijf dat we nu kennen.

De standvastige

Heeft je onbewuste de Standvastige als voorkeur gekozen dan is dat een goede aanvulling op de visionair. De Standvastige is een realistische kracht. Het is zakelijk en doortastend en staat op vaste grond. Deze kracht toetst je visie aan de realiteit.  Niet alleen dat, je gaat het onderbouwen met onderliggende waardes. Waardes zijn een belangrijk element van dit archetype, waarmee je de visie versterkt en toekomst bestendig maakt. Maar als deze kracht aangeleerd is dan vervormt deze kracht tot materialisme en hebzucht. Wees dus bewust van deze uitwerkingen en of het een echte kracht is of een schaduwzijde van je.                                                                                                Elske Doets- zakenvrouw van 2017  

Hoe leer je je krachten kennen?

Dit zijn twee voorbeelden van de acht archetypes om te laten zien hoe deze uitwerken in je gedrag en drijfveren. Maar hoe kan je weten welke krachten en welke schaduwen je leven en handelen beïnvloeden? Dat ga ik samen met jou meten met een tool waar je na 15 minuten antwoord op krijgt. Dit is de ACT®-meting en is een psychometrisch hulpmiddel om jouw drijfveren bewust te maken. Het geeft niet alleen een beeld van jou maar ook van je ontwikkeling uit het verleden. Met deze meting winnen we veel tijd omdat we meteen jouw toekomst kunnen gaan vormgeven en mijlen ver vooruit zijn met te bepalen wat jouw leven mooi gaat maken.

Jouw ACT®-meting is uniek want jij bent uniek

Het is een unieke methode omdat ieder mens uniek is maar we hebben wel een systeem kunnen aanbrengen op basis van de onderzoeken van Carl Jung naar onbewuste drijfveren en gedrag.
Gerard KLeg en de Eenzame OndernemerAls je wilt dan gaan we aan de slag met de meting en daarna kan je overwegen om verder gecoacht te worden. Het is jouw pad dat je alleen gaat maar het is aan te raden om iemand af en toe met je mee te laten lopen die je kan bijsturen. Een coach zoals ik, die je  bewust maakt van je gedrag. Ik kom niet meteen met adviezen, maar ik vraag door zodat je zelf de antwoorden geeft die al in je zitten.  Dan beklijft het.
Zo is het ondernemen een ontdekkingsreis dat spannend is maar vooral leidt naar jouw droom. Eerst eenzaam met een begeleider, later met mensen die in jouw droom geloven, jou ondersteunen en het pad samen met je willen lopen.

Meld je aan door onderstaande knop en we spreken een vrijblijvend eerste gesprek af waarna beslissen wat jouw pad gaat worden.

Scroll to Top